klimschoenen-keuzehulp-900x800

Keuzehulp klimschoenen

Of je nu je eerste paar klimschoenen gaat uitkiezen, of op zoek bent naar een meer technische schoen: het vinden van het juiste paar klimschoenen is een uitdaging. Deze keuzehulp helpt je op weg.

advies over buiten klimmen

We raden iedereen aan om zich bij de aanschaf van een nieuw paar schoenen goed te laten adviseren door een van onze medewerkers. Maak hier gelijk een afspraak bij een vestiging naar keuze voor een winkelafspraak!

Verschillende modellen

Bij het aanschaffen van een nieuw paar schoenen zijn er talloze aspecten waar je rekening mee wilt houden. Fabrikanten van schoenen bieden een enorm scala aan modellen: er zijn klimschoenen voor verschillende soorten voeten, verschillende toepassingen/terrein en verschillende niveaus. Professionele klimmers hebben vaak minstens tien (!) paar schoenen in hun kast liggen, en wisselen soms zelfs tijdens een wedstrijd van schoenen.

Om te zorgen dat jij niet hopeloos verdwaalt in de mogelijkheden, hebben we bij onze vestigingen de schoenen in drie categorieën ingedeeld:  starter, intermediate en advanced. Welke schoen voor jou geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeuren, welk niveau je klimt, maar ook hoe lang je al klimt.

Starter

Scarpa Origin

origin wmn side groot
 • Stijve en platte zool voor ondersteuning en grip
 • Brede toebox (tenen kunnen naast elkaar)
 • 5mm (dik) rubber dat niet snel slijt
 • Comfortabele pasvorm (zeer licht asymmetrisch)
 • Ondersteunt je voet maximaal

Het belangrijkste bij starter schoenen is dat ze comfortabel zitten en dat ze je voet goed ondersteunen. De schoenen helpen je om stevig op kleine treetjes te staan en hebben goede grip op volumes en op de wand. Het rubber is wat dikker zodat het minder snel slijt. Als beginnende boulderaar is je voetenwerk namelijk vaak nog niet heel precies en ‘schraap’ je vaker langs de wand. Je koopt deze schoen vaak iets kleiner dan je normale schoenmaat, maar zeker niet te krap (voor tips bij het passen klik hier).

Dit model schoenen wordt ook veel gebruikt door (toprope) klimmers, buitenklimmers of voor lange trainingssessies. Je kunt ze lang aanhouden zonder dat het pijnlijk wordt.

Intermediate

Scarpa Vapor V

scarpa vapor side groot
 • Lichte/medium neerwaartse kromming voor meer kracht en controle
 • Extra rubber op hiel en (vaak) ook op de neus
 • 3.5mm (dun) rubber voor grotere gevoeligheid
 • Comfortabele pasvorm (medium asymmetrisch)
 • Ondersteunt je voet minder

De intermediate schoen onderscheidt zich van de starter schoen op een aantal technische kenmerken. Zo hebben deze modellen vaak een meer neerwaartse vorm (downturn) en zijn ze meer asymmetrisch. Hierdoor is het makkelijker om kracht te zetten vanuit de punt van je schoen en heb je meer controle op kleine voetsteuntjes en in de overhang. Daarnaast is de zool vaak flexibeler en het rubber iets dunner. Dat zorgt ervoor dat beter kunt voelen wat je doet en dat de schoen meer frictie heeft/beter ‘plakt’ op de wand of op volumes. Omdat je voet minder wordt ondersteund zullen je voeten zelf meer kracht moeten zetten. Tenslotte zie je vaak dat deze modellen meer rubber op de hiel hebben, zodat je hiel beter blijft zitten bij het zetten van heelhooks. Ook zit er soms extra rubber op de neus voor toehooks.

Intermediate schoenen hebben vergeleken met advanced schoenen een betere balans tussen comfort en prestatie. Hoewel ze een aantal technische kenmerken hebben, zitten ze over het algemeen gemakkelijk en kun je ze prime aanhouden tussen het boulderen door. Ze worden ook veel gebruikt door toprope klimmers die meer technische routes klimmen.

Let op: het rubber van deze modellen slijt vaak sneller! Laat je goed adviseren over welk model bij je past, bijvoorbeeld als je naar buiten wilt. Meer tips over buiten? Klik hier.

Advanced

Scarpa Instinct VS

scarpa instinct side groot
 • Flinke neerwaartse kromming voor maximale kracht en controle
 • Extra rubber op neus en hiel, voorgevormde heelcup.
 • 3.5mm (dun) rubber voor grotere gevoeligheid
 • Sterk asymmetrische pasvorm
 • Ondersteunt je voet minder

De advanced schoenen zijn ontworpen om mee te presteren. Ze dwingen je voet in een agressieve pasvorm met een sterke neerwaartse kromming (downturn) en vaak een sterk asymmetrisch profiel. De schoenen zitten vaak zo strak dat je de aantreklussen écht nodig hebt, en je tenen zitten licht gekromd tegen elkaar aan in de smalle toebox. Boulderaars die deze schoenen dragen zijn vaak bereid om comfort in te leveren om zo beter te presteren. De agressieve vorm zorgt namelijk voor maximaal duw en trekvermogen vanuit de punt van je schoen: je kunt er mee trekken aan kleine holds in de overhang en kracht zetten op minuscule randjes. De voorgevormde heelcup zorgt ervoor dat je hiel stevig vast zit als je een heelhook zet. Op de neus zit extra rubber en aan de bovenkant is wat ruimte overgelaten zodat je gemakkelijk toehooks te zetten.

Omdat deze schoenen ontworpen zijn voor maximale prestatie zitten ze vaak behoorlijk ongemakkelijk. Ze zijn dus minder geschikt voor lange sessies of (toprope/lead) klimmen. Veel boulderaars trekken ze tussen de projecten uit.

Let op: het rubber van deze schoenen slijt sneller!

Prestatie of comfort

Voor beginnende klimmers is comfort het allerbelangrijkst. Je schoenen moeten (naast dat ze goed aansluiten) vooral lekker zitten. Waarom? Omdat je van pijn en ongemak juist slechter en slordiger gaat klimmen! Ga dus vooral voor een starter model (met platte zool en iets bredere toebox), en koop je schoenen niet te klein. Zo laat je je voeten rustig wennen aan wat er bij klimmen van ze gevraagd wordt.

Ben je geen beginnende klimmer meer en wil je een schoen waarmee je makkelijker hardere niveaus klimt? Afhankelijk van wat je belangrijker vindt – prestatie of comfort – zal je dan een schoen moeten kiezen met een meer of minder agressieve pasvorm. Agressieve schoenen dwingen je voeten in een positie waarin je maximaal kunt duwen en trekken met je tenen. Ze hebben een smalle toebox, zijn asymmetrisch en hebben een neerwaartse kromming (downturn). In ruil voor betere prestaties lever je wel in op comfort.

Veel boulderaars/klimmers die dit soort schoenen dragen trekken hun schoenen tussendoor uit. Ze langdurig aanhouden kan pijnlijk zijn, en er op lopen voelt ook vaak niet lekker. Als je liever schoenen hebt die je langer kunt aanhouden en casual kan dragen gedurende je hele boulder- of klimsessie, is een licht of medium asymmetrische schoen met een platte zool tot medium downturn logischer.

Hoe klein is te klein?

Veel klimmers zijn er – ten onrechte – van overtuigd dat het dragen van veel te kleine klimschoenen (downsizen) in alle gevallen bijdraagt aan beter presteren. Het klopt dat klimschoenen erg nauw moeten aansluiten en dat de meeste modellen na gebruik één tot twee maten uitrekken. Iets kleiner kopen is bij de meeste modellen verstandig.

Het is echter bijna nooit een goed idee om veel te kleine klimschoenen te kopen! Van pijn en ongemak ga je over het algemeen juist minder goed klimmen. Tenzij je voeten door jarenlange training gewend zijn aan hele kleine schoenen, en je zeer serieus met de sport bezig bent. Voor de meeste recreatieve klimmers is dit echter niet het geval.

Twijfel je over wat voor jou de juiste maat is? Maak een winkelafspraak en laat je adviseren door een van onze medewerkers!

Hoe kies je klimschoenen?

Wanneer je een nieuw paar schoenen wilt aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder vind je belangrijke informatie die je kan helpen bij het maken van een keuze.

Wist je dat je voeten gedurende de dag opzwellen? Pas je schoenen dus altijd aan het eind van de middag of in de avond. Zo voorkom je dat je ze te strak koopt!

Testen, testen, testen

De enige manier om echt zeker te weten welk model aansluit bij je niveau en wensen is door verschillende modellen uit te proberen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je uitgebreid gaat klimmen op schoenen uit de winkel, maar we raden altijd aan om schoenen op de wand te testen. Kies verschillende type holds: van gladde aflopende volumes tot kleine voetsteuntjes. En ga op verschillende manieren op je voeten staan: van plat op je voeten tot hoog op je tenen.

Een goed passende klimschoen…

 • zit strak zonder loze ruimtes
 • houdt je voeten op hun plek tijdens het boulderen
 • sluit nauw aan op je tenen (die zitten licht gekromd tegen de voorkant)
 • blijft strak om je hiel zitten als je op de punt van je tenen staat
 • blijft goed om je hiel zitten als je een heelhook zet
 • heeft geen pijnlijke drukpunten
 • laat je beter klimmen!

Dikker of dunner rubber

Dikker rubber (4-5mm)
Starters-schoenen hebben vaak een dikkere laag rubber. Die zorgt ervoor dat je minder spanning hoeft te leveren op kleine treetjes omdat je schoen minder snel zal doorbuigen. Daarnaast zorgt de dikke laag rubber voor meer duurzaamheid. Zeker als je net bent begonnen met boulderen wil je nog wel eens schrapen met je schoenen waardoor deze sneller zullen slijten.

Ga alleen voor dunner rubber als je voetenwerk netjes is. Anders ben je zo door je schoenen heen!

Dunner rubber (3-4mm)
Hoe dunner het rubber hoe meer gevoel je zal hebben tussen je voet en de voetsteun/rots. Zeker voor het staan op kleine oneffenheden kan dit handig zijn. Dunner rubber betekent ook dat je meer kracht uit je eigen voet moet halen om spanning te kunnen leveren. Als je dat niet gewend bent kan dat in het begin voor pijn in je voeten zorgen. Verder slijt dunner rubber een stuk sneller.

Buiten boulderen of klimmen

Ga je (voor het eerst) naar buiten? Hou er dan bij het kiezen van klimschoenen rekening mee dat de omstandigheden buiten heel anders zijn dan die in de hal.

Temperatuurverschil
Omdat je veelal in de zomer naar buiten gaat (en wellicht ook in gebieden als Frankrijk en Spanje) kan de temperatuur hoger liggen dan binnen. Bij warm weer zwellen je voeten en enkels op. Te strakke schoenen kunnen je klimplezier flink bederven.

Duurzaamheid rubber
Een granieten boulder met scherpe randjes vergt meer van je schoenen dan het plastic waar je in de hal op staat. Sommige technische klimschoenen zijn echt bedoeld voor indoor klimmen: ze hebben dunner rubber dat ook nog eens vrij zacht is. Voor buiten boulderen of klimmen is een wat dikkere, hardere zool beter geschikt.

Comfort schoen
Buiten ben je vaak veel langer bezig dan binnen. Bovendien sta en loop je tussendoor meer op je schoenen, omdat het buiten minder handig is om steeds je schoenen uit te trekken. Kies dus voor een model dat echt lekker zit. Er zijn ook boulderaars en klimmers die twee paar schoenen meenemen: één paar wat ze de hele dag kunnen dragen en één paar voor de echt harde, technische routes.

Laat je adviseren door een van onze medewerkers

Maak hier een winkelafspraak bij een van de vestigingen van Beest Boulders. Klik hier voor de vestigingen van de Klimmuur

Het Lab Amsterdam

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders het Lab Amsterdam

Transformatorweg 32 – 1014 AK – Amsterdam
meer over deze vestiging

Amsterdam

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders Amsterdam

Willem de Zwijgerlaan 338 b – 1055 RD – Amsterdam
meer over deze vestiging

Den Haag Hollands Spoor

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders Den Haag Hollandsspoor

Waldorpstraat 15F – 2521 CA – Den Haag
meer over deze vestiging

Rotterdam

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders Rotterdam

Benthemplein 10 – 3032 CC – Rotterdam
meer over deze vestiging

Antwerpen

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders Antwerpen

Rijnkaai 2 – 2000 Antwerpen – België
meer over deze vestiging

Den Haag Centrum

Maak een winkelafspraak bij Beest Boulders Den Haag Centrum

Grote marktstraat 26 – 2511 BJ – Den Haag
meer over deze vestiging